Bystřice p.H.: dnes obřady v 17:30Bílavsko:dnes v 16:00Loukov:dnes v 17:30Rusava:neděle v 11:30Vítonice:dnes v 16:00

Návštěva betléma

Návštěva betléma
Zde klikněte pro maximální velikost zobrazení.
st, 1. leden 2020, 14:00 h - 17:00 h

Betlém byl realizován dle návrhu architekta Klaudia Madlmayera bystřického rodáka. Roku 1938 jej vyřezali bratři Kotrbové z Brna nákladem Barbory Ondrúškové, která tím splnila přání svého manžela bystřického rodáka akademického malíře Františka Ondrúšky.

V roce 1939 napsal František Táborský do časopisu Naše Valašsko o betlému v bystřickém kostele:

"Valašský betlem vystavuje od loňska farní kostel v Bystřici pod Hostýnem. Jako by byl přenesen z Rusavy. Dřevěná chalupa na kraji lesa, u ní zrovna pod okny Matička boží s Ježíškem na klíně a svatý Josef, také jako z Rusavy přenesený, a před nimi klečí a stojí čtyři osoby, všichni z té nejchudší Rusavy. Je jich málo, velmi málo na takovou nevídanou a neslýchanou událost, od samého anděla pastýřům zvěstovanou. Ale i v té nepatrné početnosti  je ten beltem milejší než ty nespočetné přeplněné betlémy velkých měst, které překvapí spoustou lidí a zvířat, dokonce i živě se pohybující, nijak však nerozesmávají srdce.

Valašský betlem je koleda výtvarně vyjádřená. Musí mít všechny její vlastnosti: touž přirozenou naivnost, tak čistou a líbeznou, touž dětskou nadsázku, totéž bohatství citové při chudičkosti dárkové. Neboť to je největší dar valašských pastýřských postav, že zahrajú děťátku." 

betlem1939